Švábské anýzové figurky

Recepty, Cukroví

Suroviny

2 vejce
250 g mletého cukru
špetka mleté vanilky
špetička soli
250 g hladké mouky
na špičku nože jedlé sody nebo kypřícího prášku do pečiva
špetka drceného anýzu do těsta nebo asi půl balíčku celého na plech

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem a kořením (viz. poznámka) šleháme do velmi husté pěny. Pak do ní zapracujeme mouku s kypřidlem. Těsto nesmí lepit, takže možná budete muset trošku mouky přidat, záleží na tom, jak velká máte vajíčka.

  2. Těsto ihned rozválíme na asi 1 cm silnou placku, rozdělíme na části, které odpovídají formě. Forma je vymazaná olejem a vysypaná hladkou moukou. Plackou z těsta zakryjeme celý obrázek na formě a pomocí prstů těsto lehce vtlačíme do formy, aby se obrázek hezky obtiskl.

  3. Pak opatrně vyklopíme, položíme na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Nožíkem odkrojíme přebytky těsta.

  4. Těsto nenecháme dlouho stát, rychle osychá, je třeba s ním pracovat ihned.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C asi 15-20 minut podle velikosti tvarů. Pečivo by nemělo zrůžovět na povrchu.

  6. Po upečení a vychladnutí jsou tvary velmi tvrdé, je třeba péci s předstihem aspoň 4 týdnů a nechat rozležet. Tvrdosti ale můžeme využít ke zdobení - před pečením do pečiva vykrojíme dírku a pak můžeme pečivo zavěsit na šňůrku jako dekoraci.

  7. V původním receptu se tvary kladou na anýz, kterým pokryjete dno plechu na pečení. Během pečení se do těsta zapečou. Mně se ale příliš nelíbila představa, že při konzumaci budeme muset rozkousávat celá velmi aromatická semínka. Takže jsem podrtila asi půl lžičky anýzu v hmoždíři a přidala rovnou do těsta. Vám ale nic nebrání to udělat klasicky;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!