Sušená rajčata v oleji

Recepty, Ostatní

Suroviny

sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, odkaz v Poznámce)
1 litr vody
100 ml octu
olivový olej
česnek
bazalka
tymián
a další bylinky.

Postup přípravy receptu

  1. vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.

  2. Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.

  3. Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.

  4. Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.

  5. Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem.

  6. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.

  7. Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul.

  8. Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.

  9. Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!