Střecha s mandarinkami a jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Světlý piškot:
4 vejce
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce oleje
160 g polohrubé mouky
Tmavý piškot:
4 vejce
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce oleje
2 lžíce kakaového prášku
polohrubé mouky tolik, aby s kakaem dohromady bylo 160 g
Krém:
400 g másla
3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
30 g ztuženého tuku
1 malá plechovka mandarinek
1 plechovka jahod
rum

Postup přípravy receptu

  1. Bílky s oběma cukry ušleháme do tuha. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Mouku lehce vmícháme vařečkou. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C asi 8 minut). Hnědý piškot vyrobíme stejně, prosáté kakao vmícháme do mouky.

  2. Krém: z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, vmícháme do ní vanilkový cukr a ztužený tuk. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících vešleháme moučnou kaši. Krém rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme pokrájené scezené mandarinky, do druhé jahody.

  3. Oba piškotové pláty rozkrojíme podélně na poloviny. Jeden světlý pruh pokropíme šťávou z jahodového kompotu a potřeme polovinou jahodového krému.

  4. Přiložíme hnědý pruh, pokropíme šťávou z mandarinkového kompotu a potřeme polovinou mandarinkového krému.

  5. Přiložíme druhý světlý pruh, pokropíme a potřeme zbytkem jahodového krému.

  6. Nakonec nahoru položíme zbývající hnědý pruh piškotu. Přitlačíme a dáme pořádně ztuhnout do ledničky. Pro dospělé můžeme část kompotové šťávy nahradit rumem.

  7. Ztuhlý moučník rozpůlíme po úhlopříčce (řez spojuje jednu horní hranu s protější dolní hranou). Vzniklé části složíme do střechy, slepíme je zbývajícím krémem.

  8. Znovu necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!