Špenátovo-smetanová polévka s Nivou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 špenátový protlak - 450 g
1 kelímek smetany ke šlehání - 200 ml
cca 300 ml vývaru
1 cibule
1-2 stroužky česneku
1 plnější lžíce másla
1 lžíce hladké mouky - cca 20 g
160-200 g sýru Niva
sůl
špetka muškátového oříšku
krutony, množství dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek, mouku, promícháme, necháme rozvonět a zpěnit. Přilijeme vývar a povaříme cca 10 minut. Poté vlijeme rozmrazený špenátový protlak, smetanu, dochutíme solí a muškátovým oříškem a ještě krátce provaříme. Přidáme zhruba 120-150 g Nivy, kterou necháme v polévce rozpustit a je-li třeba, naředíme polévku vývarem, dle požadované hustoty.

  2. Polévku rozdělíme do talířů, dozdobíme zbylou Nivou, krutony a ihned podáváme, aby se krutony v polévce nerozmočily, případně si je do talíře každý dá až podle vlastní chuti. Krutony můžeme použít jak z bílého pečiva, tak i z chleba, nejlépe osmažené na másle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!