Špenátovo-lososová roláda
Recepty, PředkrmySuroviny
- 700 g listového špenátu
- 5 vajec
- 2 uvařené brambory
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 75 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 40 + 40 ml smetany
- sůl
- bílý pepř
- Náplň:
- 350 g sýru Philadelphia, nebo jiný smetanový sýr
- 150 g uzeného lososa plátky
- sůl
- pepř
Postup Špenátovo-lososová roláda
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme, špenát propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vejce oddělíme a bílky ušleháme se špetkou soli.
Do misky dáme vařené brambory, 2 žloutky, 40 ml smetany, 50 g měkkého másla, osolíme, opepříme, rozmačkáme vidličkou. Přidáme polovinu sněhu a promícháme.
Směs přendáme do zdobícího sáčku a na plech s pečícím papírem děláme cik-cak proužky. (něco jako síťovina s otvory) Dáme do vyhřáté trouby na 170 C° cca 1 minutu, aby pásky trochu ztuhly a neroztékaly se.
Na másle osmažíme cibuli, česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Odstavíme a necháme částečně vychladnout. Přidáme, 40 ml smetany, 3 žloutky a rozmixujeme. Nakonec přidáme zbytek bílků, prosátou mouku a opatrně promícháme.
Špenátovou směs nalijeme na plech s bramborovou mřížkou, uhladíme a dáme péct na 15-20 minut na 175 C°.
Hotový plát vyklopíme na čistou utěrku, odstraníme pečící papír a přikryjeme další čistou utěrkou, namočenou a vyždímanou. Takto necháme 30 minut odpočívat.
Po 30 minutách plát s oběma utěrkami otočíme, vrchní utěrku odstraníme a sýr opatrně osolíme (losos je slaný) opepříme a po celé ploše natřeme. Na to poklademe plátky lososa a pomocí utěrky opatrně smotáme.
Servírujeme vychlazené a nakrájené na plátky. Příloha může být jakákoliv zelenina.