Špaldový dort s mascarpone a borůvkovým želé

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
6 vajec
6 PL cukru krupice
6 PL špaldové hladké mouky
1 bal. prášku do pečiva
2 PL kakaa
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
500 g mascarpone
dle chuti cukr
podle chuti vanilka lusk
Želé:
trochu borůvek
trochu vody
trochu cukru
podle potřeby bramborový škrob

Postup přípravy receptu

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme jeden žloutek po druhém a pořádně vyšleháme. Přidáme prosáté kakao, smíchané s práškem do pečiva a moukou. Promícháme vařečkou a dáme péct do předem vyhřáté troubě. Pečeme na 180 st. asi 25 minut.

  2. Do misky dáme mascarpone, zalijeme smetanou a přidáme tolik cukru, kolik chceme a vnitřek vanilkového lusku. Šleháme mixérem do hustého krému na středních otáčkách.

  3. Borůvky dáme do hrnce, trošku je zalijeme vodou, aby neshořeli a necháme rozvařit. Já nechám rozvařit tak, abych měla i kousky borůvek. Pak zaliju škrobem, který jsem rozmíchala v troše vody a přiléváme pomalu, dokud hmota nezhoustne. Dostaneme takovou želatinu, kterou necháme mírně vychladnout.

  4. Můžeme skládat - překrojené těsto, krém, želé, krém, těsto. Těsto jsem překrojila na polovinu a do krému jsem vkládala i piškoty. Už je na fantazii každého. Do chladničky dáme vychladit, nejlépe přes noc a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!