Soudek k šedesátinám
Recepty, DortySuroviny
- Těsto na 1 korpus:
- 6 vajec(sníh)
- 250 g cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 7 lžic horké vody
- 3x na špičku nože prášku do pečiva
- Krém:
- 3x máslo
- 3x vanilkový puding
- 750 ml mléka (uvařit hustý puding)
- cukr moučka dle chuti
- rum dle chuti
- Marcipánová hmota:
- 150 g polotučného sušeného mléka
- 150 g prosátého cukru moučka
- 3 lžíce oleje
- mandlové aroma
- trošku vody(s tou opatrně!!)
- cca 5 balíčků sušenek Opavia Zlaté
- Marmeláda dle vaší chuti
- barvy potravinářské
- 1 smetana ke šlehání
- Smetafix- ztužovač šlehačky
Postup Soudek k šedesátinám
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme horkou vodu, mouku smícháme s práškem do pečiva a pomalu přimícháme do vaječné směsi, nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na dort a pečeme cca 45 minut na 160°C.
Tento postup opakujeme ještě 2x, protože potřebujeme 3 korpusy. Je možno do jednoho přidat 2 lžíce kakaa a při skládání dortu pak prostřídat díly, aby měl dort v řezu pěknou barvičku.
Krém: Z mléka a pudingu uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout a poté pomalu přimícháváme do změklého másla, podle chuti přimícháme moučkový cukr a trochu rumu.
Marcipánová hmota: Sušené mléko smícháme s prosátým cukrem, přidáme olej, mandlové aroma a trošku vody, ale jen trošku a dle potřeby přidáme po lžičkách, dokud se nám nevytvoří hmota s konzistencí jako modelína. Část hmoty obarvíme hnědou barvou a dále dle vaší fantazie.
Vychladlé korpusy prořízneme na dvě části a postupně od první mažeme marmeládou, krémem a vrstvíme části na sebe. Můžeme proložit i ovocem a pokud jsme upekli i tmavý korpus, tak díly barevně prostřídáme.
Celý dort seřízneme v horní i dolní části do tvaru soudečku a celý pomažeme krémem. Sušenky přilepujeme nejprve v střední části dortu, abychom mohli později polepit marcipánovými skružemi.
Z marcipánu vyválíme plát, nakrájíme cca 1,5 cm široké proužky, sušenky v místě, kde se dotýkají malinko pomažeme krémem a přilepíme proužky marcipánu. Ze zbylé hmoty vytvoříme pípu s páčkou a dáme ztuhnout do lednice aspoň na 2 hodiny (já použila slabý drátek, nevěděla jsem zda bude držet marcipán tvar).
Marcipánem dotvoříme ostatní ozdoby dle fantazie (u mě to byly čísla a kapřík pro rybáře). Nakonec ušleháme šlehačku se ztužovačem a dáme na sud jako pěnu a ozdobíme dort pípou a čísly.