Soudek k šedesátinám

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto na 1 korpus:
6 vajec(sníh)
250 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
7 lžic horké vody
3x na špičku nože prášku do pečiva
Krém:
3x máslo
3x vanilkový puding
750 ml mléka (uvařit hustý puding)
cukr moučka dle chuti
rum dle chuti
Marcipánová hmota:
150 g polotučného sušeného mléka
150 g prosátého cukru moučka
3 lžíce oleje
mandlové aroma
trošku vody(s tou opatrně!!)
cca 5 balíčků sušenek Opavia Zlaté
Marmeláda dle vaší chuti
barvy potravinářské
1 smetana ke šlehání
Smetafix- ztužovač šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme horkou vodu, mouku smícháme s práškem do pečiva a pomalu přimícháme do vaječné směsi, nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na dort a pečeme cca 45 minut na 160°C.

  2. Tento postup opakujeme ještě 2x, protože potřebujeme 3 korpusy. Je možno do jednoho přidat 2 lžíce kakaa a při skládání dortu pak prostřídat díly, aby měl dort v řezu pěknou barvičku.

  3. Krém: Z mléka a pudingu uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout a poté pomalu přimícháváme do změklého másla, podle chuti přimícháme moučkový cukr a trochu rumu.

  4. Marcipánová hmota: Sušené mléko smícháme s prosátým cukrem, přidáme olej, mandlové aroma a trošku vody, ale jen trošku a dle potřeby přidáme po lžičkách, dokud se nám nevytvoří hmota s konzistencí jako modelína. Část hmoty obarvíme hnědou barvou a dále dle vaší fantazie.

  5. Vychladlé korpusy prořízneme na dvě části a postupně od první mažeme marmeládou, krémem a vrstvíme části na sebe. Můžeme proložit i ovocem a pokud jsme upekli i tmavý korpus, tak díly barevně prostřídáme.

  6. Celý dort seřízneme v horní i dolní části do tvaru soudečku a celý pomažeme krémem. Sušenky přilepujeme nejprve v střední části dortu, abychom mohli později polepit marcipánovými skružemi.

  7. Z marcipánu vyválíme plát, nakrájíme cca 1,5 cm široké proužky, sušenky v místě, kde se dotýkají malinko pomažeme krémem a přilepíme proužky marcipánu. Ze zbylé hmoty vytvoříme pípu s páčkou a dáme ztuhnout do lednice aspoň na 2 hodiny (já použila slabý drátek, nevěděla jsem zda bude držet marcipán tvar).

  8. Marcipánem dotvoříme ostatní ozdoby dle fantazie (u mě to byly čísla a kapřík pro rybáře). Nakonec ušleháme šlehačku se ztužovačem a dáme na sud jako pěnu a ozdobíme dort pípou a čísly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!