Smetanový mramor s broskvemi

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4-5 vajec
250-300 g cukru
2 vanilkové cukry
250-300 g hladké mouky
3/4 prášku do pečiva
150 ml oleje
150 ml vroucí vody
2 lžíce kakaa (pro chuť přidávám i Granko)
Krém:
2x zak. smetany
1-2x sladká smetana ke šlehání
1x konzervované broskve
1x van. cukr
podle chuti dosladit

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, ty ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné nádobě si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého míchání přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.

  2. Dobře promíchané těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu z nich smícháme s kakaem, vezmeme si lžíci a tou to postupně na střídačku (2 lžíce světlé, 1 lžíce tmavé) dáváme do středu připravené předmazané a vysypané formy. Těsto postupně vytvoří kruhové obrazce.

  3. Poté dáme péct do předehřáté trouby na 180°C a hodinu pečeme.

  4. Po upečení opatrně vyndáme a necháme vychladnout. Korpus si rozkrojíme na tři pláty, postupně pomažeme a obložíme nakrájenými broskvemi všechny části. Uložíme do ledničky a necháme vychladnout. Přeji dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!