Šmakonéza a Šmakounova tatarka

Recepty, Pomazánky

Suroviny

Šmakonéza:
100 g Šmakouna natural
50 ml řepkového oleje
50 ml olivového oleje (panenského)
1 lžička Dijonské hořčice
6 lžic rostlinného mléka
Tatarka:
šmakonéza
30 g kyselých okurek
30 g šalotky
1 limetka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.

  2. Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.

  3. Tatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou majonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouhám najemno a dle chuti přidávám limetkovou šťávu. Osolím, opepřím a je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!