Sluníčkový chleba

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
60 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
15 g droždí
220 g syrovátky (zbyla mi po jogurtu a domácím kefíru, překapaných na tzatziky)
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
180-190 g pšeničné chlebové mouky
100 g ovesných vloček

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny.

  2. Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse - díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošínku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko.

  4. Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!