Sladký skořicový chléb

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek (240 ml) mléka
1/3 hrnku (75 g) másla
30 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 ČL sušeného
2 vejce
1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
3,5 hrnku (435 g) hladké mouky
1 čajová lžička soli
2 PL (28 g) másla (pokojové teploty)
1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
2 PL skořice
50 g rozinek nebo vlašských ořechů (nepovinné)
Na potření:
1 vejce
1 PL mléka

Postup přípravy receptu

  1. Mléko nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Mléko s máslem necháme lehce vychladnout, aby bylo vlahé.

  2. Přidáme do něj droždí a 50 g cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

  3. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr.

  4. Přidáme kvásek.

  5. Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.

  6. Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.

  7. Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.

  8. Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).

  9. Na těsto rozetřeme změklé máslo.

  10. Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto. (Pokud používáme rozinky nebo ořechy, nasypeme je také na těsto).

  11. Těsto pevně srolujeme. 12. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.

  12. Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180°C. 14. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.

  13. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.

  14. Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.

  15. Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!