Sladkokyselé kuře, jak ho dělám já
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 větší kuřecí prsa bez kůže
- 1 lžíce dobré sójové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- Těstíčko:
- 1 vejce
- 1 hrnek ledové vody nebo minerálky - teplotu můžeme ještě ochladit přidáním ledových kostek
- 1 hrnek hladké rýžové mouky
- odolný, nejlépe arašídový olej na smažení
- Omáčka:
- sezamový olej
- 1 červená paprika
- 1 středně velká mrkev
- 2 velké stroužky česneku nasekané
- 2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce sherry nebo jiného sladšího bílého vína
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 100 ml vody
- sůl a pepř na dochucení.
Postup Sladkokyselé kuře, jak ho dělám já
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na menší kousky a smícháme je se sójovou omáčkou a 2 lžičkami sezamového oleje. Necháme v chladnu odležet.
Pak si připravíme omáčku, protože smažení kuřete proběhne rychle. Na trošce oleje zvolna smažíme nakrájenou zeleninu s česnekem a zázvorem. Zelenina by měla změknout jen al dente, nesmí být rozvařená. Smícháme tekuté ingredience na omáčku s cukrem a škrobem a vlijeme do pánve k zelenině. Povaříme jen minutku, až omáčka zhoustne, dochutíme solí a pepřem.
Do misky si připravíme těstíčko tempura: Vejce rozšleháme s minerálkou a moukou. Velice důležitá je nízká teplota tekutiny, poprvé jsem už ke konci měla těstíčko zteplalé a kuře nebylo už tolik křupavé. Klidně těstíčko ochlazujte ledovými kostkami uzavřenými v sáčku, aby rozehřátý led jen chladil, ale nenaředil těstíčko.
Na jiné pánvi nebo ve friťáku rozpálíme olej. Kousky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Kuřecí kousky postupně máčíme v těstíčku a v horkém oleji smažíme. Odkládáme na ubrousek okapat.
Smažené kousky masa podáváme s omáčkou a rýží nebo rýžovými nudlemi.