Sladká uzená žebírka z Kansas City

Recepty, Grilování

Suroviny

suroviny:
4 pláty žebírek z boku (cca 3 kg)
6 hrnků jablečného moštu (džusu)
1/3 hrnku základní směsi koření barbecue
3 hrnky omáčky steak barbecue
(základní směs koření barbecue:)
1/4 hrnku hnědého cukru (nerafinovaný) !!!!NE TŘTINOVÝ!!!!
1/4 hrnku sladké mleté papriky
3 lžíce černého mletého pepře
3 lžíce hrubé mořské soli
2 lžičky suseneho cesneku
2 lžičky susena cibule
1 lžička kajenského pepře (chilli)
(základní omáčka barbecue:)
2 hrnky kečupu
1/4 hrnku jablečného moštu
1/4 hrnku worčestrové omáčky
1/4 hrnku hnědého cukru
2 lžíce melasy
2 lžíce hořčice
1 lžíce tabasca
1 lžíce základní grilovací smesi koření barbecue
1/2 lžičky černého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Žebra očistit (stáhnout blánu) a dát do velkého pekáče. Poté žebra zalít jablečným moštem a dát do lednice na 2 hodiny odpočinout.

  2. Žebra osušit a obalit ve směsi koření barbecue a nechat hodinu marinovat v lednici.

  3. Mošt v kterém jsme marinovali žebra si schováme na potírání při grilování, aby se žebra nevysušila.

  4. Po namarinování žeber si připravíme gril na dřevěné uhlí (plynový, elektrický atd. Rozpálíme gril na teplotu cca 140 °C a žebra umístíme na očištěný rošt, nebo do stojanu na žebírka.

  5. Grilujeme nepřímou metodou, to znamená, že žebírka jsou uprostřed a uhlíky po stranách. Uprostřed na dolním roštu máme misku z alobalu na případný odkapávající tuk.

  6. Grilujeme cca dohromady 3 hodiny. Každou půl hodinu žebírka potíráme moštěm, aby se nevysušila a každou hodinu doplňujeme brikety a štepky na uzení.

  7. Asi 20 minut před koncem grilování potřeme žebra omáčkou barbecue.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!