Šípkový sirup

Recepty, Nápoje

Suroviny

1 kg čerstvých šípků
1,5 l vody
1,5 kg cukru
pomerančová šťáva z 1 pomeranče
citronová šťáva z 1 citronu
5 lžic medu

Postup přípravy receptu

  1. Šípky pořádně omyjeme, nějaká ta stopka, nebo lístek nevadí. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak rozrušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hod. louhovat.

  2. Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko.

  3. Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, přesto to skladuji v ledničce. Používám buď od vody, jako sirup, nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!