Sezamovo-polentové kuřecí řízky s chřestem a zeleninou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Řízky:
2 ks kuřecích řízků
sůl
pepř
2 vrchovaté KL uzené mleté papriky
2 PL sezamových semínek
2 PL instantní polenty
2 PL olivového oleje extra virgine
4 ks ančovičky
2 větvičky čerstvého tymiánu
Kuskus:
150 ml kuskusu
300 ml vroucí vody
sůl
Restovaná zelenina:
1 PL olivového oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
50 g špeku (nakrájeného na kostičky)
1/2 mladé cukety (nakrájené na kostky)
2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
1/2 tlustostěnné červené papriky nakrájené na kousky
1 větší rajče nakrájené na větší kousky
10 ks cherry rajčat nakrájených na ½
8 ks zeleného chřestu (nakrájíme na 5cm kousky)
7-8 cm čerstvé červené feferonky
2 ČL hrubozrnné soli
3 větvičky čerstvého tymiánu
1,5 PL balzamikového octa
šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme řízky, které položíme na pečící papír, osolíme + opepříme, posypeme mletou uzenou paprikou, sezamovými semínky a instantní polentou.

  2. Obalíme je z obou stran a překryjeme je dalším pečícím papírem. Pak je rozklepeme válečkem na těsto, aby všechno to báječné koření, vč. polenty, ulpělo a zůstalo na kuřecích řízkách.

  3. Následně si dáme nahřát dvě větší pánve. Jednu grilovací na řízky a druhou na orestování zeleniny.

  4. Mezitím si do skleněné misky vysypeme kuskus, osolíme jej a zalijeme vroucí vodou. Miskou trochu zatřeseme a přikryjeme ji talířem.

  5. Na grilovací pánev (pro smažení řízků) dáme 2 PL olivového oleje, 4 ančovičky a natrhaný čerstvý tymián. Rozpálíme a ogrilujeme řízky cca 10 minu (5 min. po každé straně), aby vznikla křupavá kůrka.

  6. Pak řízky shrneme na okraje pánve a do středu vhodíme ogrilovat chřest. Za občasného otáčení grilujeme cca 5 minut.

  7. Do druhé pánve (můžeme dělat současně s grilováním řízků) dáme současně 1 PL olivového oleje, nakrájený špek a nakrájenou na větší kousky cibuli, česnek nakrájený na plátky a nakrájenou čerstvou feferonku, a necháme cca 2 min. restovat, pak přidáme všechnu zbývající zeleninu, čerstvý tymián natrhaný na kousky, osolíme, přidáme šťávu z ½ citronu a restujeme cca 8 minut na AL DENTE.

  8. Na závěr vmícháme 1,5 PL balzamikového octa a pánev odstavíme. Než jsme připravili maso a zeleninu (cca 15 minut), kuskus je hotov.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!