Sekaná plněná Nivou a smaženými vejci na slanině

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
1 vejce
1/2 cibule nakrájené na jemno
1 kávová lžička sušeného česneku (možno i 2 čerstvé stroužky, prolisované)
1 kávová lžička sladké papriky
špetka pepře
špetka soli (opravdu málo, náplň je slaná)
1 polévková lžíce majoránky dle chuti
strouhanka
100 g Vahalovy slaniny nakrájené na větší čtverce
2 vejce
1/2 cibule nakrájené nadrobno
200 g Nivy nakrájené na plátky ne příliš silné

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve v míse smícháme ingredience uvedené shora až po strouhanku. Měla by vzniknout nepříliš hutná hmota, která by se špatně balila, ale ani moc řídká, nedala by se zabalit, podobat by se měla modelíně.

  2. Na pánvi rozškvaříme slaninu, jen co zrůžoví, vsypeme cibuli a smažíme do křupava, pak rozklepneme vejce a usmažíme. Pánev odložíme na vychladnutí – nemusí úplně do studena, ale vlažná směs se už použije. Určitě nesolte.

  3. Mezitím si směs dáme na vhodnou podložku, já použila plastové prkénko ve velikosti pekáčku. K podložce si připravíme misku se studenou vodou a směs masa uhlazujeme rukama tak, aby vznikla placka o výši asi 1 cm, ruce si namáčíme ve vodě, neboť tak se výborně s masem pracuje. Občas ho nadzvedneme od podložky, aby pevně nepřilnulo.

  4. Pak na placku poklademe od našeho kraje plátky nivy, směs vejce a slaniny, mně to vyšlo na 2x. Dáváme blízko kraje a i srovnáme směsi těsně u sebe, aby nezabraly moc místa a dalo se to dobře zabalit. Poté vlhkými rukami rychle zvedneme okraj placky a svinujeme do tvaru šišky.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C v zakrytém pekáčku s rozpáleným tukem cca 50 min., několikrát polijeme výpekem, pekáček odkryjeme a necháme už dojít asi 10 minut, aby se vytvořila kůrka. Já neobracela, propeklo se to stejnoměrně. Sekaná chutná vynikajícně i studená. Jako příloha nám chutnala bramborová kaše, ale i brambory apod. Je velmi sytá a chutná i jen s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!