Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem
Recepty, SalátySuroviny
- Na salát:
- 2 menší hlavičky salátu little gem
- (mini-verze římského salátu, prodávaná také jako salátová srdíčka)
- 2 hrsti rukoly
- 2 středně velké cibule
- 2 hrsti zelených fazolových lusků
- 4 rajčata (nebo obdobné množství menších)
- 4 vajíčka
- 2 plechovky tuňáka (nebo víc, pokud ho máte rádi)
- 1 balení černých oliv
- hrst nasekané zelené petrželky
- hrst nasekaného kopru
- Na zálivku:
- ½ dl slunečnicového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- sůl
- pepř
Postup Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a odložte stranou.
Fazolky omyjte a odkrojte jim stopu. Poté je dejte do osolené vařící vody a vařte je 2 - 3 minuty (nebo použijte pařáček a vařte je v páře přibližně obdobně dlouhou dobu). Fazolky z vody vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Odložte stranou.
Slijte vodu z oliv, petrželku a kopr nasekejte najemno a oboje také odložte stranou.
Slijte olej z tuňáka do skleničky a uschovejte ho. Tuňáka odložte stranou.
Připravte zálivku: do oleje z tuňáka nebo obdobného množství slunečnicového oleje přidejte vymačkanou šťávu z citronu, obě hořčice, sůl a pepř. Vše dohromady dobře promíchejte.
Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, rajčata, rukolu, cibuli na kolečka, přidejte blanšírované fazolky a vše společně dobře promíchejte s připravenou zálivkou.
Salát servírujte na misky a navrch přidejte tuňáka, olivy, dílky vajíčka. Vše posypejte nasekanou petrželkou a koprem.