Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem

Recepty, Saláty

Suroviny

Na salát:
2 menší hlavičky salátu little gem
(mini-verze římského salátu, prodávaná také jako salátová srdíčka)
2 hrsti rukoly
2 středně velké cibule
2 hrsti zelených fazolových lusků
4 rajčata (nebo obdobné množství menších)
4 vajíčka
2 plechovky tuňáka (nebo víc, pokud ho máte rádi)
1 balení černých oliv
hrst nasekané zelené petrželky
hrst nasekaného kopru
Na zálivku:
½ dl slunečnicového oleje
šťáva z ½ citronu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička hrubozrnné hořčice
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a odložte stranou.

  2. Fazolky omyjte a odkrojte jim stopu. Poté je dejte do osolené vařící vody a vařte je 2 - 3 minuty (nebo použijte pařáček a vařte je v páře přibližně obdobně dlouhou dobu). Fazolky z vody vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Odložte stranou.

  3. Slijte vodu z oliv, petrželku a kopr nasekejte najemno a oboje také odložte stranou.

  4. Slijte olej z tuňáka do skleničky a uschovejte ho. Tuňáka odložte stranou.

  5. Připravte zálivku: do oleje z tuňáka nebo obdobného množství slunečnicového oleje přidejte vymačkanou šťávu z citronu, obě hořčice, sůl a pepř. Vše dohromady dobře promíchejte.

  6. Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, rajčata, rukolu, cibuli na kolečka, přidejte blanšírované fazolky a vše společně dobře promíchejte s připravenou zálivkou.

  7. Salát servírujte na misky a navrch přidejte tuňáka, olivy, dílky vajíčka. Vše posypejte nasekanou petrželkou a koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!