Rybí polévka - vánoční

Recepty, Polévky

Suroviny

3 kapří hlavy
2 filety ryby (menší)
1 mrkev
1 petržel
1 cibulku (malou)
1/4 celeru (bulvy)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
muškátový oříšek
petrželová nať (sekaná)
2 rohlíky (starší)

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce si dáme tři kapří hlavy, které předtím zbavíme žáber a velmi dobře propláchneme. Zalijeme 1,5 litrem vody, lehce osolíme, vložíme sáček směsi koření na vývar a necháme jednu hodinu táhnout. Poté scedíme a kapří hlavy již dále nepoužijeme.

  2. Tři starší rohlíky si nakrájíme na menší kostičky (krutony) a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme rozpuštěným máslem a lehce osolíme a opepříme.

  3. Takto připravený plech dáme do rozpálené trouby, kde tzv. sušíme lehce dozlatova a křupava. Po opečení přendáme do misky.

  4. Do hrnce si dáme rozpustit lžíci másla a přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, jemně nasekanou cibulku a lehce opečeme. Zaprášíme lžicí hladké mouky a opět lehce zarestujeme. Poté podlijeme rybím vývarem a necháme cca 20 minut zlehka provařit.

  5. V průběhu provařování si dáme na malou pánev oříšek másla a vložíme dva malé filety rybího masa (dle chuti), které předtím lehce osolíme a obalíme v hladké mouce.

  6. Zprudka opečeme, poté osušíme a nakrájíme na menší kousky, které poté vkládáme před servírováním do středu talíře.

  7. Na závěr polévku ozdobíme sekanou petrželovou natí, troškou strouhaného muškátového oříšku a jako přílohu podáváme upečené krutony z bílého pečiva.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!