Rybí polévka - vánoční
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 kapří hlavy
- 2 filety ryby (menší)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibulku (malou)
- 1/4 celeru (bulvy)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- muškátový oříšek
- petrželová nať (sekaná)
- 2 rohlíky (starší)
Postup Rybí polévka - vánoční
Postup přípravy receptu
-
Do většího hrnce si dáme tři kapří hlavy, které předtím zbavíme žáber a velmi dobře propláchneme. Zalijeme 1,5 litrem vody, lehce osolíme, vložíme sáček směsi koření na vývar a necháme jednu hodinu táhnout. Poté scedíme a kapří hlavy již dále nepoužijeme.
Tři starší rohlíky si nakrájíme na menší kostičky (krutony) a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme rozpuštěným máslem a lehce osolíme a opepříme.
Takto připravený plech dáme do rozpálené trouby, kde tzv. sušíme lehce dozlatova a křupava. Po opečení přendáme do misky.
Do hrnce si dáme rozpustit lžíci másla a přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, jemně nasekanou cibulku a lehce opečeme. Zaprášíme lžicí hladké mouky a opět lehce zarestujeme. Poté podlijeme rybím vývarem a necháme cca 20 minut zlehka provařit.
V průběhu provařování si dáme na malou pánev oříšek másla a vložíme dva malé filety rybího masa (dle chuti), které předtím lehce osolíme a obalíme v hladké mouce.
Zprudka opečeme, poté osušíme a nakrájíme na menší kousky, které poté vkládáme před servírováním do středu talíře.
Na závěr polévku ozdobíme sekanou petrželovou natí, troškou strouhaného muškátového oříšku a jako přílohu podáváme upečené krutony z bílého pečiva.