Rizoto Hakunšáben

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

300 g rýže carnaroli, arborio...
1 menší červená cibule
2 řapíky celeru
1 l zeleninového vývaru
2 dl bílého vína
6 listů kapusty
150 g pancetty či slaniny vcelku
kus pecorina
1 lžíce másla
olivový olej
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli, řapíky celeru a v hrnci vše lehce restujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Až se po pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za postupného dolévání vývaru vařte 17 minut.

  2. V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.

  3. Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do rizota nastrouhané pecorino. Hotové rizoto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!