Quiche se sýrem a cibulí

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na křehké těsto budete potřebovat:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetka moučkového cukru
Náplň:
500 g malých cibulí na tenká půl kolečka
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky.

  2. Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 20 minut do trouby.

  3. V rendlíku na másle za občasného promíchání na středním plameni zahřívejte cibuli, až zkaramelizuje. Trvá to asi 20 minut. Stáhněte z ohně. V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Nechte ve formě zchladnout a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!