Pšenično - žitný kváskový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Kvásek:
1 polévková lžíce kvásku
140 g žitné chlebové mouky
150 ml vlažné vody
Těsto:
115 g žitné chlebové mouky
115 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička chlebového koření, nebo kmínu
230 - 240 ml vlažné vody

Postup přípravy receptu

  1. Lžíci kvásku, vlažnou vodu a mouku smícháme, misku zakryjeme folií a necháme 10 - 12 hodin zrát.

  2. V míse smícháme mouky, sůl a koření. Přidáme zralý kvásek a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto, které necháme přibližně 3 hodiny na teplém místě kynout. Pak těsto znovu propracujeme a dáme do pomoučněné ošatky znovu kynout, asi na 1 1/2 až 2 hodiny.

  3. Do trouby dáme plech s pečícím papírem a zahřejeme na 220°C. Chléb z ošatky opatrně vyklopíme na rozehřátý plech, nařízneme, trochu postříkáme vodou a dáme péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200° a dopékáme přibližně 40 minut. Během pečení ještě dvakrát postříkáme vodou. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!