Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 plátky vepřové kýty
1/2 menší cibule
50 g uzené slaniny
sůl
pepř
Na kedlubnové zelí:
2 kedlubny i s lístky
1 středněvelký brambor
sůl
2 lžičky octu
2 lžičky cukru
nebo 1/2 lžičky umělého sladidla
Na bramborobé knedlíky:
200 g uvařených brambor
jedno vajíčko
cca 150 g dětské krupice
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu si mírně naklepeme, nařízneme kraje, aby se nám nekroutila, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a dáme zprudka opéct na slaninovo-cubulový základ. Podlejeme trochou vody a dusíme doměkka. Kdo může použít tlakový hrnec, je hotovo za cca 12 min. Štávu netřeba zahušťovat.

  2. Kedlubny si oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme několik nadrobno nakrájených kedlubnových listů.

  3. Osolíme, okmínujeme, zalejeme malým množstvím vody a vaříme cca 20 min.

  4. Po 20 minutách zahustíme zelí syrovým bramborem, ochutíme octem a cukrem podle chuti a provařme ještě asi 5 min.

  5. Braborové knedlíky: Každý má určitě svůj recept, já jsem je udělala takto: cca 200g uvařených a vychlazených brambor jsem pomačkala, přidala jedno vajíčko a asi 150g krupičky, sůl. Může se použít i hrubá mouka, nebo když nemáte, klidně i polohrubá. Z této směsi jsem vypracvala tuhší těsto, ze kterého jsem prozměnu dělala kuličky cca jako pinpongové míčky a vařila v osolené vodě cca 10 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!