Prinsesstårta (Princeznin dort)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Piškot:
75 g hladké mouky
75 g kukuřičného škrobu
120 g moučkového cukru
4 vejce
2 lžíce horké vody
Krém:
500 g plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
120 g cukru
4 žloutky
45 g kukuřičného škrobu
750 ml smetany ke šlehání
ztužovač do šlehačky (není nutný)
malinový džem
marcipán na potáhnutí dortu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme vanilkový krém. Mléko s vanilkovými semínky z lusku ohřejeme. Cukr, žloutky a škrob vymícháme. K této žloutkové směsi za stálého míchání pomalu přiléváme teplé mléko s vanilkou. Tuto směs vrátíme na sporák a mícháme dokud směs nezhoustne. Krém musíme nechat zcela vychladnout, abychom ho na dort nedávali teplý.

  2. Následně si upečeme piškot. Dortovou formu vyložíme pouze kolečkem pečicího papíru, nevymazáváme. Žloutky a cukr umícháme do pěny, poté přidáme vodu a škrob a mouku. Nakonec přidáme opatrně sníh a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi hodinu.

  3. Vyšleháme si všechny 3 šlehačky, do kterých můžeme přidat ztužovač.

  4. Dortový korpus rozkrojíme na 3 díly. Spodní díl pomažeme malinovým džemem a trochou šlehačky. Přiklopíme 2. díl korpusu, na který dáme vanilkový krém a na ten navrstvíme šlehačku do kupole. Přiklopíme poslední část korpusu, abychom vytvořili správný tvar. Celý dort pomažeme tenkou vrstvou šlehačky. Následně celý dort potáhneme rozváleným marcipánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!