Princezky mojí babičky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
0,5 kg hladké mouky
14 dkg sádla
14 dkg másla
20 dkg cukru moučka
2 žloutky
Náplň:
15 dkg másla
3 plné lžíce cukru moučka
3 plné lžičky dobré rozpustné kávy
1-2 lžíce vařicí vody
Zdobení:
10 dkg čokolády na vaření
3 dkg másla
sekané pražené mandle a pod.
vodní lázeň

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud máte silný robot, ušetří vám práci. Zpracovává se dost dlouho, než je akorát. Já musím ručně, tak si někdy ke konci vypomohu kouskem měkkého másla nebo sádla, aby se mi těsto nedrolilo. Necháme chvíli v klidu a chladnu.

  2. Náplň: Do hrnku dáme kávu a zakápneme ji rovnou z konvice hned po vypnutí vařící vodou. Množství jako 1-2 lžíce. Máslo vyšleháme s 2 lžícemi cukru, třetí lžíci vmícháme do kávy, zahustí se. Pak pokračujeme ve šlehání a postupně přidáme kávovou směs.

  3. Těsto po částech rozválíme na sílu 4-5 mm a vykrajujeme princezky. Pokud nemáte princezkové vykrajovátko, dá se zoubkované kolečko trochu zmáčknout a vznikne oválek, nebo zkrátka budou princezky kulaté se zoubky. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180°C. Pozor, ať je nespálíte, sádlo v nich nedovolí moc zlátnout a najednou jsou moc. Musejí se hlídat, nazlátlé okraje a ven s nimi.

  4. Polovinu princezek rozložíme na plech nebo tác nebo na stůl. Čokoládu dáme do nádobky a ponoříme do kastrůlku s vařící se vodou tak, aby se k čokoládě nedostala voda. K čokoládě přidáme máslo a společně rozehřejeme. Občas promícháme. Nádobce s čokoládou utřeme dno zvenku, pak vezmeme lžičku a ozdobíme připravené princezky podle své fantazie. Pokud by byla čokoláda hustá, přidáme ještě trochu másla.

  5. Druhou část princezek natřeme krémem, rozdělíme ho všechen. Pak na namazané princezky položíme ty zdobené čokoládou, event. sypané mandlemi nebo čím chcete, co máte doma. skladovat ve studenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!