Pravý americký 100% hovězí Cheddar Bacon Burger

Recepty, Grilování

Suroviny

1 kg mletého hovězího masa
sůl
pepř
Karamelizovaná cibulka:
2 ks červené cibule
třtinový cukr
tmavé balsamico
máslo
olivový olej
Burger dip:
majonéza
kečup
Ostatní:
slanina
plátkový sýr cheddar
ledový salát
rajče
nakládané okurky
Bulka:
z nejbližší dobré burgrárny (optimálně)
domácí (jste-li šikovní)
z obchoďáku (není-li zbytí)
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Pro zahradní párty nebo vydatnou rodinnou večeři nemá příliš smysl složitě připravovat náročné domácí bulky. Ideální je koupit si požadovaný počet bulek, optimálně v nejbližší dobré burgrárně, v horším případě velké bulky v obchoďáku.

  2. Nejlepší šťavnaté burgery se dělají z tučnějšího masa s podílem tuku 10-15%. Například hovězí krk, ořez v kombinaci se zadním hovězím nebo chuck roll. Maso nahrubo pomeleme a dochutíme pouze solí a pepřem. Z 1 kg masa pak vytvarujeme 5 až 6 placek, s dolíkem uprostřed a necháme chvíli odležet.

  3. Na rozpálené pánvi mezitím necháme rozpustit máslo a přidáme lžičku olivového oleje. Červenou cibulku, jemně nakrájenou, opečeme na másle. Až cibulka změkne, přidáme 2 polévkové lžíce třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme 2 lžíce tmavého balsamica a necháme několik minut povařit.

  4. Burger dip, klasická americká burgerová omáčka, je velice jednoduchá. Půl kečup, půl majonéza. Prostě Amerika.

  5. Na rozpálený gril nebo pánev už můžeme pokládat připravené maso. Trefit správné médium“ je otázka cviku, ale při této gramáži masa grilujeme zhruba 5-6 minut z každé strany.

  6. Během toho bulku rozkrojíme a zlehka pomažeme změklým máslem a takto položíme obě půlky řezem na rozpálený gril nebo pánev. Spolu s bulkou si připravíme i slaninu – obojí má být křupavé.

  7. Mezitím je prvních 5-6 minut pryč a maso otočíme. Na něj ihned rovnoměrně rozprostřeme vrstvu karamelizované cibulky dle chuti, pak 1 až 2 plátky pravého oranžového cheddaru a navrch křupavou slaninku.

  8. Spodní část křupavé bulky potřeme lžící burger dipu, rozprostřeme posekaný ledový salát a na něj do roviny položíme plátky rajčat a nakládané okurky.

  9. Po druhých 5-6-ti minutách na spodní část bulky se zeleninou, s burger dipem, položíme šťavnaté maso. Burger dipem nakonec potřeme i horní část křupavé bulky. Pro lepší stabilitu burgeru ho můžeme spíchnout například špejlí.

  10. No a vyhnout rukávy, hodně ubrousků k ruce a přejeme vám dobrou chuť:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!