Pórkovo-žampionový krém

Recepty, Polévky

Suroviny

3 hrsti pórku
10 žampionů
3 lžíce másla
2 střední brambory
200 ml smetany ke šlehání (nebo na vaření)
zeleninový nebo drůbeží vývar (i z kostky)
bílý pepř
sůl
pár kapek citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Na másle opečeme dočervena na jemné plátky pokrájené žampiony, pak přidáme na kolečka nakrájený pórek.

  2. Když lehce zavadne, zalijeme zeleninu vývarem a přidáme nadrobno nakrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor.

  3. Pak odstavíme, tyčovým mixérem rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

  4. Vypneme a vlijeme smetanu, která by neměla být příliš studneá, aby nevznikly hrudky. Už nevaříme.

  5. Na talíři zdobíme kolečky čerstvého pórku a několika kapkami smetany. Podáváme samotné nebo s bílým pečivem, krutonky atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!