Pomerančový dortík

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
2 vejce
90 g cukru
100 ml mléka
40 g hladké mouky
90 g polohrubé mouky
½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker) – 6 g
12 g kakaa
Krém:
400 g zakysané smetany
400 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
30 g práškové želatiny do krémů – 1,5 balíčku (Dr. Oetker)
Na dohotovení:
2 pomeranče
3 lžíce cukru
1 dortové želé – žluté (Dr. Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180˚C. Dno dortové formy o průměru 21cm vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte vejce s cukrem. Do mísy přidejte mléko, mouku, kypřící prášek a kakao a důkladně těsto promíchejte a nalijte do formy. Pečte 20-25 minut. Korpus nechte vychladnout.

  2. Želatinu nasypejte do kastrůlku. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně ji přimíchejte k oslazené smetaně. Želatinu rozpusťte. K želatině přidejte 5 lžic krému a rozmíchejte. Tuto směs rychle vmíchejte do zbytku krému a ten vylijte na korpus. Nechte zatuhnout.

  3. Z pomerančů odkrájejte opatrně slupku. Poté ostrým nožem vykrajujte jednotlivá filátka. Ze zbytku pomeranče vymačkejte šťávu. Šťávu z pomeranče přeceďte do odměrky a dolijte takovým množstvím vody, abyste získali celkem 500 ml tekutiny. Tekutinu vlijte do hrnce, přidejte 3 lžíce cukru a želé. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi jednu minutu. Poté nechte lehce zchladit. Pomeranč rovnoměrně rozprostřete na dort a zalijte jej želé. Nechte vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!