Pomerančovo-ořechový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
150 ml mléka
1 lžička medu
2 žloutky
1 vanilkový cukr
100 g másla
40 ml Amaretta
kůra z dobře omytého pomeranče
špetka soli
20 g droždí
Náplň:
50 g mletých vlašských ořechů
70 g pomerančové marmelády
kousek rozpuštěného vlahého másla
půl lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, medu a droždí si uděláme kvásek. Mouku, sůl, vanilkový cukr, žloutky, Amaretto, pomerančovou kůru dáme do mísy a zlehka promícháme. Přidáme kvásek a rozpuštěné vlahé máslo, vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout.

  2. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Potřeme rozpuštěným máslem, pomerančovou marmeládou, posypeme ořechy a mletou skořicí.

  3. Svineme do rolády a rozkrájíme na 10 plátků. Skládáme do formy vytřené olejem. Necháme ještě asi 15 minut kynout.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 minut. Doba pečení je informativní. Po upečení necháme zchladnout ve formě a pak přendáme na talíř.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!