Polévka z pečeného květáku s kuřecím masem a cheddarem

Recepty, Polévky

Suroviny

1 velká hlávka květáku
4 mrkve
5 středních (byly spíše menší) cibulí
4 stroužky česneku
1 velké kuřecí stehno
1 střední brambora
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce sójové omáčky
1/4 lžičky mletého kmínu
špetka kari
sůl
pepř
olej
Cheddar (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Do 2 litrového hrnce jsem si nalila vodu, dala mrkev, jednu na půl rozkrojenou cibuli, stroužek česneku, nové koření, bobkové listy, sójovou omáčku, kuřecí stehno, osolila jsem, opepřila a dala vařit na cca hodinu a půl.

  2. Troubu jsem si zapnula na 200°C.

  3. Květák jsem si obrala na menší růžičky, mrkev jsem si nakrájela na kolečka a na plech vyložený pečícím papírem jsem květák i mrkev rozprostřela.

  4. Zakápla jsem to olejem, opepřila, promíchala a dala do trouby péct na 40 minut. Možno více, možno méně, podle toho, jak se budou květák a mrkev opékat a chytat barvu. Asi 3x jsem plech vytáhla a zeleninu promíchala.

  5. Když se květák dopekl a vývar se stehnem dovařili, rozpálila jsem si ve větším tlustostěnném hrnci trochu oleje, do zesklovatění osmahla nadrobno nakrájené zbylé 4 cibule, pak jsem přidala prolisované 3 stroužky česneku, ten jsem restovala asi minutu.

  6. Pak jsem přidala květák s mrkví, zalila to vývarem, přidala jsem ještě asi 2 hrnky vody a nechala to vše asi 20 minut bublat.

  7. Teď je chvilka čas na obrání stehna.

  8. Brambor jsem si oškrábala a nastrouhala - na takovém tom struhadle, co vám z toho udělá úplně kaši a ne nudličky.

  9. Dala jsem jej na zahuštění do polévky. Tu jsem ještě dochutila kmínem, špetkou kari a mírně dosolila a dopepřila (sůl a pepř nejsou pak už nutné, záleží na ochucení vývaru).

  10. Odebrala jsem necelé 2 hrnky květáku (jen květák, bez mrkve) a trošku tekutiny, tyčovým mixérem jsem z toho udělala pyré a vlila zpátky.

  11. Nakonec jsem přidala už jen kuřecí maso a dala tomu posledních 5 minut varu.

  12. Při podávání jsem si cheddar nastrouhala, větší množství dala na dno misky, zalila jsem jej horkou polévkou a nakonec polévku dozdobila ještě trochou cheddaru a bylinek (pažitkou a troškou sušené petrželové natě). Špatné by určitě nebylo doplnit polévku např. o bylinkové krutony =).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!