Polévka z čínského zelí a zeleniny

Recepty, Polévky

Suroviny

1/2 větší hlávky čínského zelí
2 jarní karotky
1 kořínek petržele
50 g celerové bulvy
1 menší pórek
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička drceného kmínu
60 g másla
2-3 lžíce hladké mouky
pepř
sůl ochucená (Podravka)
1 kostka slepičího bujónu Knorr
2-3 lžíce sekané zelené petrželky
1,5 l vařící vody

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu (zatím bez zelí) jsem pokrouhal v robotu na nejmenší nudličky a vysypal na rozpuštěné máslo do většího polévkového hrnce. Zaprášil drceným kmínem, nechal několik minut opražit a pak vsypal mouku.

  2. Mezitím začala vařit v konvici voda. Když byla mouka se zeleninou zapražená, přiléval jsem po částech vřelou vodu a velmi rychle vymíchával, aby se netvořily žmolky a zásmažka se nepřipalovala.

  3. Do vařícího obsahu hrnce jsem opatrně a postupně dál přidal zelí, pokrouhané na širší nudličky a za stálého míchání opět uvedl do varu, okořenil pepřem, přilil sójovou omáčku, opatrně přisolil a nechal mouku rozvařit za občasného zamíchání, až polévka zhoustla podle představ.

  4. Zbývalo už jen nalít na talíře, vložit doprostřed každé porce lžičku zakysané smetany a na ni položit lístky petrželky nebo snítku kopru a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!