Polévka s pohankovými noky

Recepty, Polévky

Suroviny

na polévku:
3 mrkve
2 petržele
1 rajče
1 cibule
zeleninový vývar
na noky:
100 g pohanky (lámanka)
1 vejce
2 stroužky česneku
strouhanka
majoránka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme pohanku. Nasypeme ji do hrnce s vodou a jen táhneme (nevaříme) asi 10 minut. Pak zakryjeme pokličkou a necháme dojít. Když je měkká slijeme vodu a necháme pohanku vychladnout.

  2. Na polévku oškrábeme mrkve a petržel a celé je dáme do hrnce spolu s rajčetem a oloupanou cibulí. Zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu a vaříme, dokud není zelenina zcela měkká. Pak ji vyndáme, mrkve a petržel pokrájíme na kolečka a rajče propasírujeme přes síto, aby v polévce nebyla slupka ani zrníčka. Pokud je potřeba, tak dochutíme a udržujeme teplé.

  3. Doděláme si noky. Do vychladlé pohanky vmícháme vejce, česnek a vše rozmixujeme na kaši. Dochutíme solí, majoránkou a přidáme tolik strouhanky, aby noky držely tvar. Pak polévku opět přivedeme k varu a noky do nich vykrajujeme pomocí dvou malých lžiček. Necháme provařit a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!