Polévka s pohankou a kopřivami

Recepty, Polévky

Suroviny

1 cibule
1 mrkev
2 střední brambory
2 hrsti mladých kopřiv
1/2 hrnku pohankové lámanky
1 vejce
drůbeží vývar
nebo voda a kelímek drůbežího bujónu
sůl
pepř
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo a vhodíme cibuli nakrájenou nadrobno. Když cibule zesklovatí, přidáme mrkev a brambory nakrájené na malé kostičky, společně restujeme, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a přidáme kelímek bujónu, sůl, pepř a povaříme.

  2. Když jsou mrkev a brambory měkké, vklepneme vejce, promícháme, přidáme spařené nasekané kopřivy (spaříme je v cedníku vařící vodou a necháme odkapat) a vsypeme pohankovou lámanku. Dobře promícháme a když se polévka začne znovu vařit, přiklopíme pokličkou, vypneme zdroj tepla a necháme přiklopené asi 20 minut v klidu, aby pohanka změkla. Pak odklopíme, ještě jednou dobře promícháme a můžeme podávat.

  3. S kouskem chleba nebo pečiva polévka plně nahradí hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!