Polévka s batáty (sladké brambory) á la kyselačka

Recepty, Polévky

Suroviny

2x větší sladký brambor
1x bobkový list větší
5x celý pepř černý
2x nové koření celé
2x špetka drceného kmínu
Sůl přiměřeně
0,5 l voda
0,5 l mléko min. 1,5%
2x celé vejce
2x polévková lžíce škrobu (lze i nahradit moukou)
2x kostička mrazeného kopru (nebo čerstvý dle chuti)
ocet na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky (čím menší, tím delší krájení a rychlejší vaření, já rád 5x5 mm všechny se ale nepovedou).

  2. Vložíme je do studené osolené vody spolu s kořením (bobek, pepř, nové, kmín) a vaříme do měkka.

  3. Než voda zavře (začne vřít), ve studeném mléce rozkvedláme vejce a rozpustíme škrob.

  4. Jakmile jsou batáty měkké, vyjmeme koření (s kmínem se moc nezdržujte) - neslévat vodu!, zamícháme opět mléko (škrob sedá na dno) a přijlejeme k batátům.

  5. Za stálého míchání uvedeme k varu, přidáme kopr a vaříme cca. 5 minut. Nakonec dochutíme octem a dosolíme. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!