Podlesníky z jogurtu na sladko i na slano

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

cca 500 g brambor
1 vejce
200 ml bílého jogurtu
cca 100-150 ml mléka
1 vejce
sůl
cca 150-200 g polohrubé mouky
--------
9 listů hlávkového zelí
lžíce sádla
zakysaná smetana
sušený česnek
džem

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, zchladlé oloupeme a nastrouháme. Promícháme s jogurtem, mlékem, vejcem, dostatečně osolíme a přidáváme mouku tak, abychom získali těsto asi jako na bramboráky. V případě potřeby můžete rozředit ještě mlékem či jogurtem nebo zahustit moukou.

  2. Zapneme troubu na 200 st.C. Plech vyložíme pečícím papírem, trošku vymažeme rozehřátým sádlem. Na plech rozložíme zelné listy jako misky a taky je můžeme - ale jen lehounce - mašlovačkou vymáznout. Potom lžící rozdělíme těsto do listů, roztáhneme do stran - pomohla jsem si mokrou rukou:D.

  3. Pečeme asi 25-30 minut, až se začnou přečnívající listy zelí trochu připalovat - a vonět. Vyndáme plech z trouby - a pokud se vám zdá, že je spodní strana placek málo dopečená, otočíme je již vyndané z listů na plechu a chvíli dopečeme. To se stane asi proto - jako mně - že jsem listy moc vymazala v obavě, aby se suché moc do těsta nezapekly:D

  4. Upečené podlesníky podáváme se zakysanou smetanou - buď ještě dosolené a trochu posypané práškovým česnekem nebo pocukrované a s jakýmkoliv džemem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!