Plundrové těsto
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 135 g másla
- 220 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1-2 lžíce mléka
- 1 žloutek
- na špičku nože soli
- mouka na vál
Postup Plundrové těsto
Postup přípravy receptu
-
Polovinu másla nastrouhejte, přidejte polovinu mouky a uhněťte těsto, které zabalte do mikrotenové fólie a uložte v chladu. V druhé polovině mouky udělejte malý důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte vážným mlékem a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte osolený žloutek a rozpuštěný zbytek másla a vypracujte těsto, které nechte vykynout.
Takto připravené těsto rozválejte na pomoučněném válu na obdélník. Položte na ní vychlazený bochánek tukového těsta a plát kynutého těsta přes něj ze stran přeložte.
Obě těsta společně rozválejte opět na obdélník, který natřikrát přeložte přes sebe a opět rozválejte na obdélník. Postup zopakujte ještě jednou a hotové těsto použijte podle potřeby.