Plnený slaný koláč

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na cesto:
500 g hladká mouka
22 g čerstvé droždí
250 ml voda
6 PL oleje
3 CL oleje
1 CL cukr
1 CL sol
1 male vajičko na potření
Na nápln:
3 jarní cibulky i s natí
100 g oravska slanina
4 velke stroužky česneku
1/2 cervena cibule
par nakladanych susenych rajčat
čerstvý tymian
čerstvý rozmarýn
cherry rajčátka

Postup přípravy receptu

  1. Ja som na vymiesenie cesta pouzila pekaren. Klasickym sposobom som na dno dala vodu a olej, nasypala muku a do rohu zazhrabala lyzicku soli. Po povrchu som rozdrobila cerstve drozdie a posypala cukrom. Zapneme program cesto. Po chvili skontrolujeme ci nie je potrebne doliat trosku vody, alebo naopak prisypat muku. Ja som nemusela z tohto urobit nic.

  2. Pokial budeme robit cesto rucne, tak najprv rozmiesame v troske teplej vody drozdie a nechame ho rozpustit, Zamiesame cukor a lyzicku muky. Nechame narast kvasok.

  3. Z kvasku, vody, muky a trosku soli vypracujeme makke nelepive cesto. Prikryjeme misu utierkou a nechame ho vykysnut.

  4. Po vykysnuti cesto rozdelime na 4 rovnako velke casti a tie rozvalkame do kruhu. Boli velke, povedzme ako plytky tanier.

  5. Kruhy ukladame na seba a zakazdym ich potrieme lyzickou oleja. Navrchnejsi kruh uz nepotierame.

  6. Cesto nechame takto odpocinut 15 minut a potom ho rozvalkame do obdlznika, tak aby bolo vysoke okolo centimetra, mozno trosku menej.

  7. Znovu nechame odpocivat a medzitym si nacistime cibulu na drobne kocky, jarnu cibulku s vnatou naplatkujeme a tiez naplatkujeme cesnak.

  8. Slanina a paradajky na male kusocky.

  9. Po ceste rozlozime napln, z tymianovych vetviciek obtrhame drobne listocky a ihlicky rozmarinu nasekame na drobno. Bylinkami posypeme napln. Napln si mozete pochopitelne urobit podla svojich chuti.

  10. Cesto zrolujeme a prelozime na plech vystlaty papierom na pecenie, tak, aby spoj bol na vrchu.

  11. Vezmeme si ostry, spicaty noz a urobime do rolady zarez tak, aby sme nedorezali uplne na spodok rolady a tiez nedorezeme az do krajov. Este kym sa rolada roztvori, tak ju vytvarujeme do obrateneho pismena *S*.

  12. Male vajicko, alebo pol velkeho, rozslahame s trochou vody a potrieme nim chlieb.

  13. Nakoniec posypeme roladu este bylinkami, ak Vam nejake ostali a poukladame do zarezov malicke ceresnove paradajky.

  14. Dame piect do vyhriatej rury na 185 stupnov a moja elektricka rura, chlieb upiekla za pol hodinu. Nechame chlieb vychladnut, odstranim stonky z byliniek a ….nakrojime……


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!