Plněné kedlubny podle babičky

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1-2 kedlubny (podle velikosti)
100-150 g Drůbeží sekané“ (rozmražené)
asi půlka mrkve
2 PL předvařené nesolené rýže
2-3 plátky anglické slaniny
špetka mletého kmínu
¼ KL grilovacího koření
malý kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Kedlubny a mrkev oloupeme, kedlubny vodorovně překrojíme v půlce a vydlabeme z nich dužinu, nejlépe vykrajovátkem na kuličky nebo kávovou lžičkou. Dáme je do kastrolku a 4-5 minut je předváříme. Dužinu použijeme třeba do polévky nebo dáme okolo naplněných kedluben (já jsem jí snědla).

  2. Kedlubny z kastrolku hned vyjmeme a necháme trochu zchladnout. Maso ze sekané (pozor – je dost osolené) smícháme s nastrouhanou mrkví, 1 nadrobno pokrájeným plátkem anglické slaniny, rýží a kořením. Promícháme, aby se suroviny spojily.

  3. Předvařené kedlubny plníme připravenou nádivkou. Dáme do zapékací mísy, trochu podlijeme nepatrně osolenou vodou nebo zeleninovým nebo kuřecím vývarem, na každou půlku kedlubny přidáme lísteček másla a pečeme při 180º C do změknutí kedluben.

  4. Poléváme výpekem a ke konci pečení pokryjeme každou naplněnou kedlubnu přiměřeně velkým plátkem anglické slaniny. Výpek můžeme (ale nemusíme) trochu zahustit hotovou jíškou nebo škrobovou moučkou.

  5. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo i s domácím kompotem. Dělala jsem na zkoušku a je to opravdu moc dobré, měla jsem to k večeři jen s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!