Plněné bramborové knedlíky se zelím

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

uzené maso (buď přímo z masny, nebo i uzená krkovice z obchodu)
bramborové těsto (Vitana, Natura,...)
1 sklenice sterilovaného zelí
sůl
kmín
ocet
cukr
1 velká cibule
1 menší brambora
hladká mouka
voda

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso uvaříme, obereme od kosti (když máme krkovici z obchodu, tu nastrouháme nahrubo na struhadle). Nakrájíme na menší kousky. Vývar můžeme použít na polévku.

  2. V míse podle návodu uděláme bramborové těsto (většinou asi 400 ml vody, jedno vejce a prášek zamícháme a vypracujeme těsto). Vyválíme si váleček, ten nakrájíme na stejně velké kousky, tvoříme placky, plníme masem, zabalíme a koulíme knedlíky. Ty uvaříme ve vařící osolené vodě. Že jsou uvařené poznáme podle toho, že vyplavou nahoru. Vaříme zhruba 5 - 8 minut.

  3. Sterilované zelí otevřeme, propláchneme, dáme do hrnce. Přidáme vodu (asi do půlky zelí), osolíme, přidáme kmín a vaříme asi 20 - 30 minut, dokud není zelí měkké.

  4. Osmažíme do zlatova cibuli nakrájenou na kostičky a dáme do zelí. Povaříme. Oloupeme menší bramboru, nastrouháme ji na jemno, k ní dáme asi 2 lžíce hladké mouky a trochu vody - vytvoříme kašičku. Tu vmícháme do zelí a povaříme. Dochutíme octem a cukrem - každý jak má rád. Na konec můžeme nakrájet cibulku na kostičky a se zbytkem masa osmahnout a podávat s knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!