Plněná vepřová kýta Izrael

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,5-2 kg vepřové plece
500 g mletého vepřového masa (plece)
1 vejce
1 velká mrkev
1/3 brokolice
100-150 g špeku dle chuti
4 cibule
3 lžíce koření Izrael od Samuela (viz poznámka)
2 lžíce sádla (oleje)
vývar (voda) na podlití
1-2 lžíce hladké mouky (dle množství požadované šťávy)
1 dl světlého piva (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Do vepřovou kýty prokrojíme otvor na plnění (já prokrojím klasickou kapsu a pak uvnitř masa, ještě nožem prokrojím do kříže - vejde se více náplně a náplň při pečení krásně drží uvnitř). Otvor osolíme a okořeníme lžičkou koření Izrael.

  2. Mrkev očistíme a nakrájíme ji na větší kostky (alespoň 1 cm), jednu oloupanou cibuli a špek nakrájíme taktéž a brokolici rozdělíme na růžičky.

  3. V míse rozmícháme mleté maso s vejcem, 2 lžícemi koření Izrael, přimícháme nakrájenou zeleninu (trochu mrkve schováme do základu) se špekem a dle potřeby dosolíme.

  4. Touto směsí naplníme kýtu, otvor sepneme jehlami (párátky) a kýtu obalíme ve zbylé směsi koření, osolíme ji a necháme odležet.

  5. Mezitím nakrájíme zbylou cibuli nahrubo, v pekáčku rozehřejeme tuk, vsypeme mrkev a cibuli a restujeme do sklovita.

  6. Pak přidáme kýtu a ze všech stran ji opečeme, aby se maso krásně zatáhlo.

  7. Poté maso podlijeme vývarem do 1/3 výšky masa, přiklopíme pokličkou a pekáček vložíme do vyhřáté trouby na 200°C. Po 20 min. troubu ztlumíme na 175°C a maso pečeme za občasného otáčení do měkka (asi 1 a 1/2 hod.).

  8. Při pečení seškrabujeme ze stěn pekáčku přípečky (pro barvu) a dle potřeby lehce podléváme.

  9. Hotové maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  10. Šťávu buď vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme vývarem a dáme na 20 min. provářet a nebo šťávu zahustíme moukou, rozmíchanou v troše studené vody. V obou případech po 10 min. provaření šťávu propasírujeme přes cedník (případně rozmixujeme), přidáme pivo a ještě asi 10 min. pomalu prováříme.

  11. Dle chuti osolíme a můžeme přidat špetku čerstvě namletého pepře.

  12. Maso zbavíme jehel (párátek) a nakrájíme ho na porce.

  13. Jako příloha se hodí brambory - vařené, opečené, kaše. A třeba hlávkový, či jiný zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!