Plněná sekaná roláda s bramborovým salátem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na roládu:
800 g míchaného mletého masa
2 starší housky
150 ml mléka
2 vejce
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
2 špetky pepře
1 čerstvá bazalka
4 stroužky česneku
1 hrst strouhanky
Na náplň:
1 lžíce dijonské hořčice
10 křepelčích vajec
1 červená paprika
2 nakládané okurky
Bramborový salát:
2 kg brambor
2 mrkve
150 g hrášku
350 g okurek v sladkokyselém nálevu
6 vajec
1 velký jogurt
1 majolka
pepř
sůl
1 lžíce hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Sekaná: Nejdřív připravte křepelčí vajíčka. Dejte je do studené vody, přiveďte k varu a vařte čtyři minuty. Poté prudce ochlaďte a hned oloupejte – mají pevnou skořápku a tuhou blánu pod ní a jenom takhle je oloupete beze ztrát. Omyjte červenou papriku a nakrájejte ji na dlouhé tenké proužky.

  2. Nakrájejte starší housky na kostičky a navlhčete je mlékem. Do velké mísy dejte mleté maso, řádně ho osolte a přidejte všechno koření. Vyhrňte si rukávy, ruce opláchněte v ledové vodě a maso pořádně propracujte. Vyždímejte namočené pečivo a spolu s vejci a prolisovaným česnekem je přidejte k masu.

  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte arch papíru na pečení a potřete ho olejem. Masovou směs dejte na papír a rukama vytvořte pravidelný obdélník vysoký asi jeden centimetr.

  4. Plát masového těsta potřete hořčicí, asi pět centimetrů od delšího kraje, který je blíž u vás, vyskládejte vejce jedno za druhé po celé délce budoucí rolády. Vejce podepřete proužky červené papriky a okurky.

  5. Pomocí papíru na pečení smotejte roládu. Prvním záhybem překryjte řadu vajec a papriky a dál motejte až ke konci. Pořádně utahujte. Přesuňte roládu na pekáč spojem dolů. Podlijte šišku 2-3 dl vody podle velikosti pekáče, zakryjte a dejte péct do předehřáté trouby.

  6. Pečte zakryté přibližně 45 minut, poté odkryjte, sekanou přelijte výpekem a dopečte asi 15 minut do barvy.

  7. Bramborový salát: Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vychladnout a oloupané je nakrájíme na drobné kostičky do větší mísy. Dále uvaříme mrkev do poloměkka, vajíčka na tvrdo, na drobno nakrájíme a i s hráškem dáme do mísy. Okurky nakrájíme nadrobno a nálev necháme zatím stranou.

  8. Dochutíme solí a pepřem, vše promícháme a přidáme majolku, jogurt a 1-2 lžíce polotučné hořčice podle chuti. Na závěr lák z okurek (1-2 dl), postupně rozlíváme do mísy a vše důkladně promícháme.

  9. Ideální je nechat odležet salát v míse den v lednici, aby se pěkně uležel, druhý den ochutnat a když tak ještě dochutit solí a pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!