Pikantní špíz s koprovým dipem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g panenská svíčková
- 150 g hlíva ústřičná
- 1,5 dcl bílého vína
- malá lžička javorového sirupu nebo třtinového cukru
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 2 větvičky tymiánu
- pórek
- ananas
- sůl
- bíly pepř
- listové těsto
- hladká mouka k vyválení těsta
- vajíčko na potření
- olej na orestování špízů
- ledový salát (listy)
- Na dip:
- 2 tavené sýry Smetanita
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce sekaného kopru
- 2 stroužky rozetřeného česneku
- tabasco
- smetana dle potřeby
Postup Pikantní špíz s koprovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Panenku, pórek a ananas nakrájíme na 2 cm plátky, střídavě napícháme na jehlu a na oleji orestujeme. Na lžíci oleje restujeme na plátky nakrájenou hlívu s na jemno nasekaným česnekem, chilli papričkou a tymiánem.
Přilijeme víno, přidáme javorový sirup nebo cukr, zredukujeme, osolíme, opepříme a odstavíme. Listové těsto rozválíme, doprostřed dáme houbovou směs, na ni položíme špíz.
Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a špíz do těsta zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme 20 minut při 180°C.
Dip: tavené sýry rozšleháme se zakysanou smetanou, přidáme rozetřený česnek, kopr, tabasco, promícháme a podle potřeby naředíme smetanou a osolíme