Pikantní cuketová kolečka s česnekem

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 mladá cuketa
sůl
mouka
2-3 stroužky česneku
5 nevelkých rajčat
půl svazku kopru a petrželky (nebo jiné bylinky podle chuti)
olej na smažení
majonéza
koření podle chuti do majonézy (pepř, chilli, oblíbená směs koření) - lze vynechat
lze přidat uzeninu (šunku, salám, klobásku,,,) - lze vynechat

Postup přípravy receptu

  1. Velkou cuketu nakrájíme na kroužky o tloušťce 0,5 cm. Kolečka osolíme a promícháme, dáme do misky na 5 minut. Vypocenou tekutinu slijeme a kolečka osušíme papírovou utěrkou. Dáme rozehřát olej na pánvi, osušená kolečka obalíme v mouce a smažíme po obou stranách. Opečenou cuketu dáme na misku a necháme vychladnout.

  2. Ochlazené cukety narovnáme vedle sebe na tác a každou namažeme velice mírně osolenou směsí majonézy a česneku (a případně kořením podle chuti). Rajčata nakrájíme na slabší kolečka a položíme po jednom na každou cuketu. Nahoře můžeme rajčata také lehce potřít majonézou s česnekem. Posypeme usekanými bylinkami a dáme na 30 minut vychladit.

  3. Podáváme nejlépe s miskou slaných krekrů a vidličkou k přesunu cuket na krekry. Předem na krekry nepřipravujeme, rozmáčely by se. Ale stačí i talířek a vidlička na nabírání, podle toho, jak se vám to bude líbit, jestli s krekry nebo jen tak. Místo kopru a petrželky lze posypat i jinými bylinkami, např. bazalkou... Nebo kopr + petrželka + ta bazalka (nebo jiná bylinka), prostě podle chuti. Kdo rád uzeninu, může vrch zeleninových koleček ozdobit malou roličkou šunky, vějířkem dobrého trvanlivého salámu, nebo kolečkem klobásy apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!