Peříčkové houstičky - kaiserky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
2 - 3 celá vejce (podle velikosti)
cca 230 ml vlažného mléka
150 ml oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
42 g droždí (už jsem ale dělala i z půlky kostky, a taky se povedly)
1 vejce na potření
hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím
mák
kmín
sezam
lněné semínko (slunečnice)
strouhaný sýr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).

  2. Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!