Pečená voňavá jehnečí kýta

Recepty, Jiné maso

Suroviny

jehněčí kýta(měla jsem horní polovinu)
2 větvičky čerstvého rozmarýnu, 6 stroužků česneku pokrájaného na klínky
3 bobkové listy
sůl
citronová šťáva z 1/2 citronu
1/2 balíčku celého černého pepře
1 čajová lžička drceného kmínu
500 ml silného domácího masového vývaru
250 ml kvalitního suchého bílého vína (použila jsem Rislink vlašský
olej
3 středně velké cibule pozdlouhlého tvaru
brambory
Na dekoraci:
rajčata plátky
salátové okurky uhoriek

Postup přípravy receptu

  1. Jahňacie stehno husto prešpikujeme cesnakom, presolíme a potrieme zmesou oleja s drveným kmínom a citronovou šťavou.

  2. Obalíme ho v na hrubo rozdrvenom čiernom korení, ktoré sme rozdrvili pomocou valčeka na doske.

  3. Obalené stehno dáme do pekáča a odložíme na 24 hodín do chladničky.

  4. Marinované stehno vyberieme na podnos a v pekáči rozpálime olej, do ktorého vrátime stehno, podlejeme horúcim vývarom a vložíme na 15 minút do trúby vyhriatej na 230 stupňov na spodný rošt. Potom znížime teplotu na 170/180 stupňov, pridáme bobkové listy, vetvičky rozmarínu, pečieme za častého prelievania vypečenou šťavou a podlievania vývarom a vínom.

  5. Asi 30 minút pred koncom pridáme cibuľu, prekrojenú na polovicu, zemiaky, pokrájané na krížalky a dopečieme.

  6. Trúbu vypneme s stehno necháme odpočinúť v trúbe ešte 20 minút, aby jahňacina nevychladla a aby sme ju mohli nakrájať.

  7. Jahňacie stehno vyberieme na podnos, obložíme pečenou cibuľou a pečenými zemiakmi.

  8. Dekorujeme plátkami paradajok a šalátovej uhorky. Podávame horúce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!