Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 kachní stehna
3 kusy jarní karotky
1 střední cibule
1 větší jablko
lžička kmínu
sůl
1 stroužek česneku
3 lžíce medu
3 lžíce balzamikového octa nebo 2 kostky (1 vrchovatá lžička) hnědého cukru
Dušené červené zelí k pečené kachně:
3/4 kg červeného zelí (asi polovina menší hlávky)
50 g sádla
1 cibule
1/8 litru vody
2 jablka
4 pl rozinek nebo sultánek
1 bobkový list
4 hřebíčky
sůl
2 lžíce jablečného moštu
hnědý cukr a ocet podle chuti
1,5 dl červeného vína
1 mletý hřebíček na dochucení
cibulová nať z jarní cibule na ozdobení
Bosáky:
750 g syrových oloupaných brambor
2 lžičky soli
1 vejce
300 g hrubé mouky
posekaná cibule do červena osmažená na sádle na přelití
Drbáky:
1 kg brambor (1/2 kg vařených oloupaných brambor + 1/2 kg syrových oloupaných bram­bor)
sůl
stroužek česneku
hladká mouka na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.

  2. Pečeme odkryté za občasného podlévání horkou vodou a dalšího občasného otáčení a mazání šťávou a medovou směsí štětcem na vaření, ještě další asi 1 - 1,5 hod., nebo až je maso měkké a dozlatova zbarvené.n

  3. Dušené červené zelí k pečené kachně: Červené zelí očistíme, omyjeme, nakrájíme nebo nastrouháme. V rozpáleném sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Přilijeme horkou vodu, přidáme na čtvrtky pokrájená oloupaná jablka bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou (na asi 2 – 3 cm kousky) pořezanou zelenou cibulkovou nať, krátce povaříme a odstavíme.

  4. Bosáky: Nastrouháme brambory, scedíme a vymačkáme z nich vodu, přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící a osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Podáváme se zelím a s vepřovými výpečky, s pečenými vepřovými ocásky a pod.

  5. Drbáky: Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, osolíme lžící soli s utřeným česnekem a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené. Podávají se k zelí, k huse, vepřovému a pod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!