Pasticcio di pasta (Těstoviny zapečné s ragú a sýrovým bešamelem)

Recepty, Těstoviny

Suroviny

600 g penne nebo jiných krátkých dutých těstovin
uzený sýr
parmazán (nebo Gran Moravia)
strouhanka
máslo
Ragú:
500 g mletého hovězího masa
cibule
mrkev
olej
400 g loupaných krájených rajčat (plechovka)
sklenka červeného vína
bobkový list
bazalka
sůl
mletý pepř
Bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
asi 500 ml mléka
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si ragú: na oleji lehce osmahneme krájenou cibuli a mrkev, pak přihodíme maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání a rozdělování hrudek maso osmažíme. Přilijeme víno, povaříme a teprve, až se část odpaří, přidáme rajčata, bazalku a bokový list. Hrnec zakryjeme a velice mírně vaříme asi hodinu.

  2. Uvaříme i bešamel: na másle osmahneme mouku a za stálého míchání zředíme mlékem. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový ořech a dobře provaříme.

  3. Penne uvaříme v osolené vodě hodně al dente a scedíme. Ragú rozdělíme na poloviny a do jedné přimícháme asi třetinu bešamelu a to celé vmícháme do uvařených těstovin. Vymažeme zapékací mísu máslem a můžeme vrstvit.

  4. Do pekáče dáme asi polovinu těstovin se směsí ragú a bešamelu. Poklademe plátky uzeného sýra, přelijeme částí čistého ragú a můžeme posypat trochou strouhaného parmazánu.

  5. Další vrstvou je zbytek těstovin se směsí ragú a bešamelu. Přelijeme zbytkem čistého ragú, zakryjeme zbytkem bešamelu. Povrch posypeme strouhaným parmazánem, troškou strouhanky, můžeme poklást i několika tenoučkými lupínky másla a dáme upéct do trouby, do zčervenání povrchu (180°C/asi 45-60 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!