Panenka s fíky ve švestkové omáčce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřové panenky
2-3 lžíce oleje
sůl
pepř
3 čerstvé fíky
Omáčka:
500 g čerstvých švestek
300 ml vody
4 kuličky jalovce
1 badyán
1 lžička mleté skořice
2 lžíce medu (použila jsem lesní med z Billy)
citrónová kůra z 1/2 citronu
sůl
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Švestky vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtky. Dáme do hlubšího hrnce, přidáme jalovec, skořici, badyán, med, citrónovou kůru, špetku soli a zalijeme vodou. Necháme dusit za občasného míchání při mírné teplotě, cca půl hodiny nebo déle, dokud se švestky nerozvaří. Poté přilijeme lžíci rumu a vaříme ještě 3-5 minut. Omáčku propasírujeme a dáme stranou.

  2. Mezitím předehřejeme troubu na 150°C. Maso osolíme, opepříme a na oleji zprudka necháme zatáhnout. Fíky nařízneme do křížku.

  3. Panenku dáme do zapékací misky spolu s fíky, celé pokapeme trochu olejem a pečeme v troubě asi 15 minut. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, pak nakrájíme a podáváme s omáčkou a fíky. Jako přílohu jsem zvolila bramborové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!