Ovocný salát se sirupem a mandlemi
Recepty, SalátySuroviny
- 1,5 dl vody
- 3 lžíce cukru krupice
- tence odkrojená kůra ze 1/4 citrónu
- kousek vanilky
- 2-3 lžíce citrónové šťávy
- 700 g sezónního ovoce:
- maliny
- 3 lžíce spařených, oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí nebo koupené mandlové lupínky
- 2 lžíce cukru krupice (někdy místo mandlí opražím s cukrem ovesné vločky)
Postup Ovocný salát se sirupem a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Vodu svaříme s cukrem, citrónovou kůrou a vanilkou.
Místo vanilky můžeme použít i trochu vanilkového cukru, ale dáme trochu méně obyčejného cukru. Nechame vychladit, procedíme a přidáme citrónovou šťávu.
Ovoce nakrájíme, přidáme sirup, lehce zamícháme, přikryjeme a necháme vychladit.
Nakrájené mandle opražíme s cukrem za stálého míchání, až se z cukru vytvoří světlý karamel, dáme na talířek vychladnout. Použila jsem koupené mandlové lupínky, dají se použít i ovesné vločky. Salát jimi posypeme těsně před podáváním. Všechny ingredience jsou uvedené zhruba, každý si přizpůsobí cukr a vše ostatní své chuti a zvyklostem, jde i vynechat. Sirup se může dochutit i nějakým likérem. Místo sirupu můžeme použít jablečný mošt nebo víno a už nesladit. Na salát se může přidat i trochu jogurtu, v naši rodině používáme Activii bílou nebo i sladkou a vanilkovou, ale celkově salát nepřesladíme, záleží i na sladkosti použitého ovoce.