Ovocný salát se sirupem a mandlemi

Recepty, Saláty

Suroviny

1,5 dl vody
3 lžíce cukru krupice
tence odkrojená kůra ze 1/4 citrónu
kousek vanilky
2-3 lžíce citrónové šťávy
700 g sezónního ovoce:
maliny
3 lžíce spařených, oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí nebo koupené mandlové lupínky
2 lžíce cukru krupice (někdy místo mandlí opražím s cukrem ovesné vločky)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu svaříme s cukrem, citrónovou kůrou a vanilkou.

  2. Místo vanilky můžeme použít i trochu vanilkového cukru, ale dáme trochu méně obyčejného cukru. Nechame vychladit, procedíme a přidáme citrónovou šťávu.

  3. Ovoce nakrájíme, přidáme sirup, lehce zamícháme, přikryjeme a necháme vychladit.

  4. Nakrájené mandle opražíme s cukrem za stálého míchání, až se z cukru vytvoří světlý karamel, dáme na talířek vychladnout. Použila jsem koupené mandlové lupínky, dají se použít i ovesné vločky. Salát jimi posypeme těsně před podáváním. Všechny ingredience jsou uvedené zhruba, každý si přizpůsobí cukr a vše ostatní své chuti a zvyklostem, jde i vynechat. Sirup se může dochutit i nějakým likérem. Místo sirupu můžeme použít jablečný mošt nebo víno a už nesladit. Na salát se může přidat i trochu jogurtu, v naši rodině používáme Activii bílou nebo i sladkou a vanilkovou, ale celkově salát nepřesladíme, záleží i na sladkosti použitého ovoce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!