Oříškové křupinky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na jeden bílek:
5 dkg cukru moučky
špetka soli
3 dkg lískooříškové mouky nebo mleté lískové oříšky
1 vanilk. cukr do celého sněhu
jedlý papír- kroužky
kousek čokolády na vaření
2 dkg másla
Griliáš: 10 lžic cukru krupice
10 lžic lískovooříškové mouky nebo mleté oříšky
3 lžíce vody
1/2 lžíce oleje na pomaštění talíře

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme plechy s pečícím papírem, troubu předehřát na 140°C, kastrůlky na šlehání ve vodní lázni. Kastrůlek na griliáš.

  2. Do kastrůlku na griliáš dáme vodu, cukr krupici a rozvaříme. Jakmile začne karamelizovat, vypneme a přidáme lískooříškovou mouku, dobře mícháme. Pak přendáme na mastný talíř,

  3. Do kastrůlku na vodní lázeň dáme tolik vody, aby dno druhého kastrůlku nebo misky bylo ve vodě. Bílky vyšleháme do pevného sněhu s troškou soli, dáme do vodní lázně a postupně přišleháváme cukr moučku a vanilkový. Do vařeného sněhu lehce vmícháme oříškovou mouku..

  4. Naplníme cukrářský sáček a na jedlý papír stříkáme věnečky, pečeme v mírné troubě, spíš zasušujeme. Po vychladnutí dáme do otvoru griliášový krém, který vyšleháme z másla a válečkem rozdrceného griliáše. Poměr podle toho, jak máte rádi sladký krém.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!