Ořechový koláč s tvarohem, jablky a piškotovou čepicí

Recepty, Moučníky

Suroviny

OŘECHOVÉ TĚSTO:
210 g hladké mouky
170 g tuku Hera nebo máslo
100 g vlašských ořechů - jemně mletých
80 g cukru moučky
1 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky prášku do pečiva
trošku skořice
NÁPLŇ:
500 g oloupaných a na jemno nastrouhaných jablek
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti
citronová kůra
citronová šťáva
1 lžíce vanilkového pudingu
rozinky - můžou se vynechat
PIŠKOT:
3 vejce
3 polévkové lžíce cukru krupice
3 lžíce polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na ořechové těsto smícháme, řádně vypracujeme a dáme odpočinout do lednice (můžeme udělat den předem).

  2. Nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem, pudingem, rozinkami, citronovou kůrou a šťávou a přidáme cukr podle chuti.

  3. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a do ní namačkáme vychlazené ořechové těsto, uděláme zvýšené okraje.

  4. Na těsto naneseme náplň a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut předpéct.

  5. Mezitím si připravíme piškot. Ušleháme si tuhý sníh z bílků a za stálého šlehání přidáváme cukr, pak žloutky a nakonec opatrně vmícháme mouku.

  6. Piškot natřeme na předpečené těsto, vrátíme do trouby a dopékáme při asi 170°C přibližně 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!